Gå direkt till innehåll

Regioner: Göteborg

De mycket uppskattade föreläsarna nationalekonom Ingvar Nilsson och beteendevetare Eva Lundmark Nilsson

Frukostseminarium 7 maj: Fastighetsbolagen, våldet och utanförskapet. Hur blir sociala investeringar lönsamma för både företag och samhälle?

Sista dagen att anmäla sig till Egnahemsfrukosten den 7 maj! Ämnet är: Vad kostar det att bryta ett utanförskap – och vad blir vinsten? För såväl fastighetsbolag som samhället. Föreläsarna menar att det finns långsiktiga vinster som vi inte tar hänsyn till när vi gör kalkyler idag. Detta gäller såväl fastighetsbolag som kommuner.

Ingvar Nilsson, nationalekonom och Eva Nilsson Lundmark, beteendevetare

Frukostseminarium 7 maj: Fastighetsbolagen, våldet och utanförskapet. Hur blir sociala investeringar lönsamma för både företag och samhälle?

Ingvar Nilsson och Eva Nilsson Lundmark föreläser på nästa Egnahemsfrukost, den 7 maj, om varför sociala investeringar lönar sig, även för ett fastighetsbolag. De har arbetat med utanförskapets ekonomi i mer än 30 år tillsammans med kommuner, polis, fastighetsbolag och civilsamhället som uppdragsgivare. Deras fokus är att synliggöra utanförskapets konsekvenser, både ekonomiska och sociala.

Visualisering av hur det kan komma att se ut i Brf Kvisljungeby Ängar

Nu är bygglovet för Brf Kvisljungeby Ängar beviljat

Nu har vi fått bygglovet beviljat för nästa projekt i Björlanda: Bostadsrättsföreningen Kvisljungeby Ängar. Här kommer vi bygga 98 lägenheter i storlek från ett till fyra rum och kök, plus ett underjordiskt garage. Vi påbörjar markarbetena nu i januari och säljstarten planeras till 2026.

Erik Windt-Wallenberg, vd Egnahemsbolaget och Jan Jörnmark, ekonomihistoriker och debattör

Sänk priset på mark så kan vi minska boendesegregationen

För ett par veckor sedan anordnade vi ett frukostseminarium där Jan Jörnmark presenterade en ny rapport. Uppdraget var att analysera hur bostadsutvecklingen gått i Göteborgs utsatta områden de senaste åren. (Spoiler: åt fel håll.) Efter seminariet tog vi fram ett par konkreta förslag på hur kommuner kan bidra till att det går att bygga nytt i utsatta områden. Här är krönikan i sin helhet:

Jan Jörnmark på Västsvenska Handelskammaren

Hur bostadsutvecklingen i utsatta områden går åt fel håll - fullsatt seminarium med Jan Jörnmark

I morse presenterade Jan Jörnmark sin senaste rapport "Göteborg - utvecklingen som stannade av". Han berättade om hur bostadsutvecklingen i Göteborg länge gått åt fel håll i stadens utsatta områden. Detta trots goda föresatser. Redan på 90-talet konstaterades att mer bostadsrätter och småhus var nödvändigt. Sedan dess har dock andelen bostadsrätter och småhus minskat.

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och debattör. Foto Mats Edman

Jan Jörnmarks rapport: Göteborg – förändringen som stannade av.

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och debattör, har på uppdrag av Egnahemsbolaget analyserat bostadsbyggandet i Göteborg. Studien visar hur reformer missgynnat de så kallade utsatta områdena och varför bostadssegregation här har ökat. Studien pekar ut nödvändiga förändringar för att vända utvecklingen och ger exempel på metodik som framgångrikt används i Tyskland och Nederländerna.

Eleverna på Trulsegårdsskolan lämnar över tidskapseln till Skanska och Egnahemsbolaget

Elever skickade meddelande till framtiden

Idag skickade Egnahemsbolaget och Skanska tillsammans med elever i 8F på Trulsegårdsskola en framtidskapsel. Detta för att fira att byggandet av Brf Björlanda Ängar är igång. Någonstans i bygget ska framtidskapseln gömmas, med brev, mobiltelefon och en hockeypuck - som kanske hittas av någon om hundra år.

Bostadsrättsföreningen Björlanda Ängar

Stomresningskalas 27 oktober i Björlanda

Nu går bygget av 90 bostadsrätter i Björlanda in i fasen där husstommen reses. Markarbeten och grundläggning är klara och husen växer våning för våning. Det vill vi på Egnahemsbolaget och Skanska fira med ett stomresningskalas för alla inblandade. Med på kalaset är även elever från Trulsegårdsskolan som lämnar över en framtidskapsel och Johannes Hulter, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Gavel på ett av husen i Brf Fjällbo Park, foto Mikael Broberg

Egnahemsbolaget nominerade till Årets bästa byggnad i Göteborg

Juryn har utsett sex nominerade byggnader för årets pris ur Per och Alma Olssons fond. Ett av dessa är Fjällbo Park, en bostadsrättsförening med 90 lägenheter i Utby, byggt av Egnahemsbolaget och formgivet av Radar arkitektur.

Klart för bostadsrätter i Hjällbo för Egnahemsbolaget

Klart för bostadsrätter i Hjällbo för Egnahemsbolaget

Egnahemsbolaget har fått en markanvisning för cirka 140 bostadsrätter i Hjällbo centrum. Det är en del av ett programarbete som ger förutsättningar för att öka Hjällbos attraktivitet. Sedan tidigare har Egnahemsbolaget ett pågående projekt för cirka 30 småhus i Hjällbo, vid Sandspåret.

Visualisering: Vilborgs Arkitekter

Egnahemsbolaget bygger 42 bostadsrätter i Länsmansgården

Egnahemsbolaget går igång med byggnation av 42 bostadsrätter i Länsmansgården, Göteborg. Uppdraget går i linje med bolagets uppdrag, att bidra till att bryta boendesegregationen i hyresdominerade områden. Entreprenör är Brixly och Vilborgs Arkitekter står för utformningen.

Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke och Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB presenterar ny rapport

Egnahemsfrukost 3 maj: Lennart Weiss och Johan Nyhus presenterar rapport om boendesegregationen

Den 3 maj är det Egnahemsfrukost på Park Avenue, Göteborg. Veidekke och HSB har släppt en rapport som visar att att fler bostadsrätter och småhus i utsatta områden har en positiv effekt på boendesegregationen. Lennart Weiss, Veidekke och Johan Nyhus, HSB presenterar rapporten. Med i panelen finns även Michael Pirosanto, Anki Caspersson, Lars Bankvall och Erik Windt-Wallenberg.

Skissbild på Bostadsrättsföreningen Björlanda Ängar

Egnahemsbolaget får bygglov för bostadsrätter i Björlanda

Egnahemsbolaget har fått ett bygglov beviljat för projektet Björlanda Ängar. Det ingår i detaljplanen för området Skra Bro på Hisingen. Det blir 90 bostadsrätter i storlekarna 1-4 rum och kök och de beräknas stå klara 2025. Försäljningsstart planeras till 2024. Egnahemsbolaget är först ut att börja bygga i området, som totalt omfattar 600 bostäder och handel.

Kom och titta på våra fina bostäder mellan 11 - 13 imorgon, lördag!

Lördagens alla visningar är kl 11-13!

Igår gick det ut ett pressmeddelande med fel öppettider för morgondagens visningar. Det är alltså 11 - 13 som gäller!
Du är fortfarande lika välkommen till de tre projekten Selma Stad, Selma Park och Fjällbo Park😊.
Du hittar all information om projekten här -->

Ta med familjen och kolla in tänkbara hem på lördag!

Visningsdag på lördag - bo avgiftsfritt i 12 månader

På lördag den 4:e mars anordnar Egnahemsbolaget en visningsdag där alla är välkomna att titta in i bostadsrätter i tre olika projekt: Selma Park och Selma Gård, båda vid Selma Lagerlöfs torg, samt Fjällbo Park i Utby. I både Selma Park och Selma Gård erbjuder Egnahemsbolaget just nu alla köpare 12 månaders avgiftsfritt boende. Du är välkommen mellan 11.00 - 13.00!

Vi överlämnar tavla med Ingvars pappas ansökan från 1942 och historien om hans väg till ett egnahem. GP var på plats.

En oväntad upptäckt i Utby

Ingvar Nilsson, 89, gjorde nyligen en oväntad upptäckt. När han flyttade in i sin nybyggda bostadsrätt fick han en bok om Egnahemsbolaget i inflyttningspresent. Ingvar Nilsson läste intresserat, då han växte upp i ett egnahemshus. När han bläddrar i boken ser han en bild på en historisk ansökan. Han inser att det är hans fars, med hans eget födelseår nertecknat. Sammanträffandena är ännu fler!

Ny bok om Göteborgs egnahemshistoria

Ny bok om Göteborgs egnahemshistoria

Egnahemsbolaget firar 10 000 bostäder och tar samtidigt en djupdykning i historien om egnahemsrörelsen. Resultatet är boken ”10 000 egnahem – berättelsen om Egnahemsbolaget 1933–2022” som presenterar tiotusentals göteborgares hem och ett unikt bolags historia.

Mer återbruk och fler cirkulära lösningar för Egnahemsbolaget i Framtiden

Mer återbruk och fler cirkulära lösningar för Egnahemsbolaget i Framtiden

Närmare 40 av Göteborgs privata och offentliga fastighetsägare har undertecknat en avsiktsförklaring med syfte att återbruk och andra cirkulära lösningar ska öka markant vid ny- och ombyggnation i staden. Framtidenkoncernen, där Egnahemsbolaget ingår, är en av aktörerna och tillsammans vill vi skapa en fungerande marknad för återbrukat material.

Interiörbild från radhusen i Gårdsten. Fotograf: Antonio Ikovic

Ännu ett bostadsprojekt i Gårdsten slutsålt

Egnahemsbolagets femte projekt med bostadsrätter och egnahem i Gårdsten är slutsålt. Den här gången är det Bostadsrättsföreningen Saffransbyn, med 38 radhus i ett eller två plan. De flesta kunderna kommer från Gårdsten och andra delar av Angered och detta är för många den första bostad man köper efter att ha bott i hyresrätt.

Visa mer