Gå direkt till innehåll
Ingvar Nilsson, nationalekonom och Eva Nilsson Lundmark, beteendevetare
Ingvar Nilsson, nationalekonom och Eva Nilsson Lundmark, beteendevetare

Nyhet -

Frukostseminarium 7 maj: Fastighetsbolagen, våldet och utanförskapet. Hur blir sociala investeringar lönsamma för både företag och samhälle?

PÅMINNELSE - några platser kvar!

Ingvar Nilsson är nationalekonom och Eva Nilsson Lundmark beteendevetare. De har arbetat med utanförskapets ekonomi i mer än 30 år med kommuner, polis, fastighetsbolag och civilsamhället som uppdragsgivare. Deras fokus är att synliggöra utanförskapets konsekvenser, både ekonomiska och sociala.

Nu kommer de till Göteborg för att föreläsa på nästa Egnahemsfrukost, den 7 maj. Ämnet är: Hur kan sociala investeringar löna sig för ett fastighetsbolag? För ett samhälle?

På agendan:

  • Att förstå situationen i utsatta områden
  • Fastighetsbolagens roll
  • Att knäcka lyckoparadoxen; det handlar om blandat boende
  • Resan mot utanförskap och hur den kan motverkas
  • Sociala investeringar – en lönsam affär för både företag och samhälle

Varför bryr sig Egnahemsbolaget om sociala investeringar?

Ett sätt att mäta utanförskapets kostnader i ett område är att mäta hur många i arbetsför ålder som faktiskt arbetar. Ingvar Nilsson och Eva Lundmark Nilsson visar vilka samhällskostnader skulle vara möjliga att reducera om stadsdelen vore riksnormal på detta område.

Förvärvsfrekvensen kan höjas dels genom att fler kommer i arbete. Dels genom att se till att de som har jobb och resurser inte lämnar området, vilket ofta sker när det är dags att köpa sin första bostad. Detta eftersom det sällan finns något lämpligt att köpa i områden med 80-100 procent hyresrätter. Om resursstarka personer lämnar när det är dags att köpa bostad så sker en kontinuerlig utarmning av området. Tillför man istället eget ägt boende så ökar andelen förvärvsarbetande och den socioekonomiska nivån höjs.

Därför ser vi på vårt kärnuppdrag; att bygga bostadsrätter och småhus där det mest finns hyresrätter, som till stor del ett socialt uppdrag.

Mer om föreläsarna

Eva Nilsson Lundmark är beteendevetare och Ingvar Nilsson är nationalekonom. De senaste åren har de bland annat skrivit rapporterna: Ringarna på vattnet – Om vinsterna med att bryta ett utanförskap, Orten bortom våldet, Rinkebymiljarden, Tystnaden hos de många samt Vi kan om vi vågar. Rapporterna finns att ladda ner på www.socioekonomi.se

Tid: 8.00-10.00, varav frukost 8.00-8.30, föreläsning och frågestund 8.30-10.00

Plats: Västsvenska Handelskammaren, Parkgatan 49

ANMÄLAN

Anmäl dig senast 30 april till info@egnahemsbolaget.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Annika Mayer

Annika Mayer

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press och kommunikation 031-7077010

Relaterat innehåll