Gå direkt till innehåll
Christer Johansson, ny projektledare på Egnahemsbolaget
Christer Johansson, ny projektledare på Egnahemsbolaget

Nyhet -

Välkommen Christer – ny projektledare på Egnahemsbolaget!

Vi på Egnahemsbolaget är mycket glada att få välkomna Christer Johansson till oss. Med Christer får vi tre decenniers erfarenheter från bygg- och projektledning i Västsverige. Närmast kommer Christer från Västfastigheter, där han de senaste åren arbetat med Västlänken. Vi fick en spännande pratstund med Christer efter hans första vecka hos oss.

Först: Du har tre decenniers erfarenhet av projektlederi – vad är det som har förändrats mest i ditt yrkesliv tycker du?

Jag ser att projektledarrollen har gått från att vara en specialistroll på bygg och byggteknik till en roll som samordnare för en grupp människor där man är spindeln i nätet, där man har ett stort ansvar för att alla synpunkter behandlas med respekt. Det är en spännande och positiv utveckling.

Hur började alltihop?

Jag gick ut Chalmers 1987, det var högkonjunktur och jag blev uppringd av Platzer som tyckte jag skulle börja där. Svårare än så var det inte på den tiden.

Hur längre var du där och vad hände sedan?

Jag blev kvar i nio år, sedan gick jag vidare till GLAB som på den tiden var trafikhuvudman i Göteborg med kranskommunerna. Där var jag projektledare på infrastrukturavdelningen och det var kul att vara på beställarsidan. Vi gick in i Västtrafik när Västra Götalandsregionen bildades 1999, och avdelningen växte undan för undan från 3 till 30 personer och i januari 2019 blev vi Västfastigheter. Mitt första projekt var den stora tillbyggnaden av Nils Ericssonterminalen. De senaste fem åren har jag varit med och drivit stationsbyggnaderna ovan jord för Västlänken.

Oj, Västlänken! Det är ju hett. Och stort. Förklara först, vad är Västlänken?

Det är en tunnel där det kommer gå regional- och pendeltåg, inga snabbtåg eller godståg. Den dyker ner vid Skansen Lejonet, sen går den under jorden förbi Nils Ericssonterminalen till Haga och sedan svänger den vidare till Korsvägen för att gå upp i dagen efter Liseberg.

Okej. Förklara nu för oss, vad är det bästa med Västlänken som alla inte förstått än?

Jo, det bästa är att Västlänken knyter ihop tågsystemen. Du kan snart åka mellan till exempel Skövde, Alingsås och Kungsbacka utan att byta. Det gör att kollektivtrafiken kommer avlastas enormt för alla göteborgare som bara reser inom stan. De slipper trängas med många av de fjärrpendlare som idag kliver av på Centralen och sen ska ta vagnen vidare. Och när Landvetter väl får sin järnvägsstation kan man åka Alingsås – London med ett stopp, det blir ju kul!

Då vet vi det! Vad har du mer hunnit med?

Jag har varit projektledare för att bygga resecentrum i de flesta av kranskommunerna runt Göteborg. Exempelvis Kungsbacka, Landvetter och Mölnlycke, dock inte i hemkommunen Lerum. Vi fick också ansvar för buss, tåg- och spårvagnsdepåerna. Sista tiden har jag också haft personalansvar. Det har varit väldigt inspirerande att jobba med yngre förmågor, de är så duktiga!

Vad var det som lockade med att jobba på Egnahemsbolaget då?

Det ska bli otroligt kul att jobba med riktiga kunder, riktiga människor. Det har varit mer abstrakt tidigare, vi tittade på personlighetstyper och deras olika resvanor till exempel.

Jag blev också väldigt lockad av det här med att jobba i projektgrupper. Jag ser fram emot att få jobba parallellt med till exempel bostadsrättsekonomer, marknad och säljarna. Det här med NKI var riktigt intressant, att få se hur vi kan påverka de olika indikatorerna.

Och i botten ligger att jag lockas av det övergripande uppdraget: att bygga för att minska segregationen. Det är viktigt och bra.

Och hur känns det nu så här en dryg vecka in på nya jobbet?

Bra! Det är en välkomnande och god stämning. Det är många projekt igång men alla är engagerade och vill bidra till ett bra resultat. Det är alltid svårt att ta emot en ny medarbetare när verksamheten går för fullt men ni har lyckats bra!

Hur hittade du hit?

Jag fick mail från en rekryteringsfirma. Jag trodde de skrivit till fel person. Tänkte att ingen vill väl anställa någon som har fem-sex år till pension. Så jag svarade inte ens. Sedan gick semestern och tanken på att ändå ta mig an en ny utmaning lockade allt mer. Jag hade också en positiv bild av bolaget och vd:n. Så när jag kom tillbaka efter semestern hörde jag av mig och frågade om det trots allt var mig de var intresserade av och på den vägen är det.

Kul! Du, vem är du när du inte är på jobbet?

Jag bor i hus i Lerum, är gift med två vuxna grabbar, en i Luleå och en i Mölndal. Jag gillar att resa, och har bland annat varit i Japan fem gånger. Ett underbart land! Maten är fantastisk, jag har aldrig ätit något som inte är gott. Det är enkelt att resa omkring. Tåg, spårvagnar, bussar, allt är tydligt skyltat, går snabbt och är i tid. Människorna är väldigt hjälpsamma, artiga och trevliga.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Mayer

Annika Mayer

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press och kommunikation 031-7077010

Relaterat innehåll