Gå direkt till innehåll
Ingvar Nilsson, nationalekonom och Eva Nilsson Lundmark, beteendevetare
Ingvar Nilsson, nationalekonom och Eva Nilsson Lundmark, beteendevetare

Fastighetsbolagen, våldet och utanförskapet. Hur blir sociala investeringar lönsamma för både företag och samhälle?

Tid 7 Maj 2024 08:00 – 10:00

Plats Västsvenska Handelskammaren, Parkgatan 49

Ingvar Nilsson är nationalekonom och Eva Nilsson Lundmark beteendevetare. De har arbetat med utanförskapets ekonomi i mer än 30 år med kommuner, polis, fastighetsbolag och civilsamhället som uppdragsgivare. Deras fokus är att synliggöra utanförskapets konsekvenser, både ekonomiska och sociala.

Nu kommer de till Göteborg för att föreläsa på nästa Egnahemsfrukost, den 7 maj. Ämnet är: Lönar sig sociala investeringar för ett fastighetsbolag?

På agendan:

  • Att förstå situationen i utsatta områden
  • Fastighetsbolagens roll
  • Att knäcka lyckoparadoxen; det handlar om blandat boende
  • Resan mot utanförskap och hur den kan motverkas
  • Sociala investeringar – en lönsam affär för både företag och samhälle

Varför bryr sig Egnahemsbolaget om sociala investeringar?

Ett sätt att mäta utanförskapets kostnader i ett område är att mäta hur många i arbetsför ålder som faktiskt arbetar. Ingvar Nilsson och Eva Lundmark Nilsson visar vilka samhällskostnader skulle vara möjliga att reducera om stadsdelen vore riksnormal på detta område.

Förvärvsfrekvensen kan höjas dels genom att fler kommer i arbete. Dels genom att se till att de som har jobb och resurser inte lämnar området, vilket ofta sker när det är dags att köpa sin första bostad. Detta eftersom det sällan finns något lämpligt att köpa i områden med 80-100 procent hyresrätter. Om resursstarka personer lämnar när det är dags att köpa bostad så sker en kontinuerlig utarmning av området. Tillför man istället eget ägt boende så ökar andelen förvärvsarbetande och den socioekonomiska nivån höjs.

Därför ser vi på vårt kärnuppdrag; att bygga bostadsrätter och småhus där det mest finns hyresrätter, som till stor del ett socialt uppdrag.

Mer om föreläsarna

Eva Nilsson Lundmark är beteendevetare och Ingvar Nilsson är nationalekonom. De senaste åren har de bland annat skrivit rapporterna: Ringarna på vattnet – Om vinsterna med att bryta ett utanförskap, Orten bortom våldet, Rinkebymiljarden, Tystnaden hos de många samt Vi kan om vi vågar. Rapporterna finns att ladda ner på www.socioekonomi.se

Tid: 8.00-10.00, varav frukost 8.00-8.30, föreläsning och frågestund 8.30.10.00

Plats: Västsvenska Handelskammaren, Parkgatan 49

ANMÄLAN

Anmäl dig senast 30 april till annika.mayer@egnahemsbolaget.se

Kategorier

Kontakter

Annika Mayer

Annika Mayer

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press och kommunikation 031-7077010

Relaterat innehåll

Lennart Weiss, kommersiell direktör, Veidekke och Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB presenterar ny rapport

Egnahemsfrukost 3 maj: Lennart Weiss och Johan Nyhus presenterar rapport om boendesegregationen

Den 3 maj är det Egnahemsfrukost på Park Avenue, Göteborg. Veidekke och HSB har släppt en rapport som visar att att fler bostadsrätter och småhus i utsatta områden har en positiv effekt på boendesegregationen. Lennart Weiss, Veidekke och Johan Nyhus, HSB presenterar rapporten. Med i panelen finns även Michael Pirosanto, Anki Caspersson, Lars Bankvall och Erik Windt-Wallenberg.

Ny bok om Göteborgs egnahemshistoria

Ny bok om Göteborgs egnahemshistoria

Egnahemsbolaget firar 10 000 bostäder och tar samtidigt en djupdykning i historien om egnahemsrörelsen. Resultatet är boken ”10 000 egnahem – berättelsen om Egnahemsbolaget 1933–2022” som presenterar tiotusentals göteborgares hem och ett unikt bolags historia.

Jan Jörnmark på Västsvenska Handelskammaren

Hur bostadsutvecklingen i utsatta områden går åt fel håll - fullsatt seminarium med Jan Jörnmark

I morse presenterade Jan Jörnmark sin senaste rapport "Göteborg - utvecklingen som stannade av". Han berättade om hur bostadsutvecklingen i Göteborg länge gått åt fel håll i stadens utsatta områden. Detta trots goda föresatser. Redan på 90-talet konstaterades att mer bostadsrätter och småhus var nödvändigt. Sedan dess har dock andelen bostadsrätter och småhus minskat.