Gå direkt till innehåll
Jan Jörnmark presenterar sin förstudie
Jan Jörnmark presenterar sin förstudie

Blogginlägg -

Fullsatt frukostmöte om vår projektportfölj

Under morgonen den 12 oktober ordnade vi en frukost tillsammans med Jan Jörnmark, docent och debattör. Vi presenterade våra kommande projekt i staden och Jan Jörnmark presenterade en förstudie han gjort på vårt uppdrag. Där analyserar han hur förortens miljonprogram påverkas när det byggs bostadsrätter och småhus i dessa områden.

Vi var glada över den stora uppslutningen, totalt åttio personer från byggbranschen hade samlats för att lyssna på vår och Jörnmarks presentationer. Mikael Dolietis, vår vd, gick igenom Egnahemsbolagets historia och förklarade vårt syfte; att förverkliga drömmen om ett eget hus eller bostadsrätt för göteborgare i alla stadsdelar. Att bygga prisvärda och attraktiva boenden i alla stadsdelar, med särskilt fokus på områden som domineras av hyresrätter.

Så vad kom Jan Jörnmark fram till enligt sin studie om hur våra förorter påverkas av nyproduktion av bostads- och äganderätter? Han beskrev hur tillväxten i Göteborg har skapat stark segregation sedan 1960-talet. De mänskliga preferenserna har skapat en stark prisdifferens mellan stadsdelarna. Detta har starkt bidragit till de klyftor som delar vår stad. För att minska dessa klyftor så är det viktigt att vi nyttjar de samhällen som vi redan har byggt upp, förtätar i alla stadsdelar och bygger vidare i det befintliga stadsrummet. Jan Jörnmark menar att nya bostadsrätter och äganderätter i våra miljonprogramsområden och ombildningar av befintliga hyresrätter är nycklar för att få socialt hållbara stadsdelar. Vi måste även satsa på infrastruktur och service. Jörnmark underströk att det inte finns något status quo. Att inte göra något leder till förfall. Och det behövs göras nu.

Vi tolkar förstudien som att vi är på rätt väg! Vi bygger i områden med ensidig upplåtelseform och fortsätter att göra det för att bidra till vår stads utveckling. Nu hoppas vi också att alla entreprenörer som var på plats är med och tittar på våra anbud för de åtta projekt vi visade upp. Vi hade en frågestund med hjälp av mentometrar och fick in massor med bra input kring såväl förfrågningsunderlag som utvärdering som vi tar med oss för att fortsätta utvecklas.

Tack alla som kom!

Ämnen

Regioner

Kontakter

Annika Mayer

Annika Mayer

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press och kommunikation 031-7077010