Gå direkt till innehåll
Maria Åkerkvist, ny projektutvecklare på Egnahemsbolaget
Maria Åkerkvist, ny projektutvecklare på Egnahemsbolaget

Nyhet -

Möt Maria Åkerkvist, vår nya projektutvecklare!

Maria Åkerkvist är senaste tillskottet på Egnahemsbolaget. Maria kommer från Hässleholm och utbildade sig till planarkitekt vid Blekinge Tekniska Högskola. Efter åtta år som planarkitekt på Uddevalla kommun blev hon sugen på nya perspektiv. Vi fångade henne i språnget för att fråga varför – och hur hon trivs nu, en månad efter att hon började.

Först måste du berätta, vad var det som lockade dig hit?

Det var Egnahemsbolagets uppdrag, att bidra till ett hållbart samhälle för alla. Jag brinner för att kunna kombinera social och ekologisk hållbarhet. Ett sätt att göra det är ju att bygga miljömässigt bra och ändå billigt, i de delar av staden som vi prioriterar.

Vad är största skillnaden mot ditt tidigare jobb?

Nu ser jag hela planprocessen från andra sidan. Tidigare var det mitt jobb att ta fram detaljplaner. Det var spännande att börja från scratch och planera gator, hur husen ska stå, utreda allt från buller till arkeologi. Nu tar jag planen vidare och tittar på den från exploatörens roll.

Vilka av dina erfarenheter kan vi få nytta av här tror du?

Det är nog att jag förstår de som sitter på andra sidan bordet. Jag vet hur deras vardag styrs av mål- och styrdokument, politiska önskemål, direktiv, lagar och regler. Där kan jag tillföra perspektiv om hur vi ska planera för att våra projekt ska få en smidig resa.

Något vi kommer ha stor nytta av! Men du, hur känns det nu då när du hunnit jobba en månad?

Det är faktiskt rätt mycket som jag tänkt mig. Det är så familjärt och det gillar jag verkligen, det är lätt att komma in i gänget. Sedan är det fortfarande mycket som är nytt och annorlunda. I Uddevalla som är en mindre kommun är allt mer samlat. I Göteborg är det mer uppdelat och fler stuprör så det kommer nog ta lite tid att komma in i.

Vad gör du om fem år då?

Åh, då hoppas jag att jag har hunnit avsluta något projekt som jag varit med ifrån någorlunda början, det är alltid roligt. Sedan vore det kul att få vara med och bidra till någon slags självbyggeri 2.0!

Vad gör du på fritiden då?

Nu blir det knappt någon tid över! Vi håller på att flytta till Ljungskile och har fritidshus också. Så med barn och flytt och renovering så behövs det ingen hobby. Tidigare har jag haft häst, men det hinns inte med längre.

Finns det något otippat du kan berätta om dig?

Hmm, låt mig fundera. Kanske att jag som ung hästtjej var riktigt stark! Jag var en av de bästa på armbrytning i högstadiet, inklusive killarna. Och så har jag spelat trombon!

Med det så tackar vi för pratstunden med Maria, och säger än en gång: Varmt välkommen!

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Annika Mayer

Annika Mayer

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press och kommunikation 031-7077010

Relaterat innehåll